A magyarok, az oroszok, a dánok és a franciák százszázalékos teljesítménnyel a nyolcaddöntőben

2018 július 08.

Szombaton a csoportkör zárófordulójára került sor a világbajnokságon.

Női junior világbajnokság, 5. forduló:
A-csoport:

Magyarország-Norvégia 35-27 (20-13)
Nagyszerű hangulatban, több mint 3000 néző előtt kezdődött a mérkőzése, amelyet Hasszan Musztafa, a Nemzetközi Kézilabda Szövetség elnöke is a helyszínen tekintett meg. 

Jól kezdett a magyar csapat, Háfra nagy gólt lőtt, Suba többször is bravúrral védett, így a 7. percben 7-3-ra vezettünk. A magyar együttes továbbra is jól támadott, büntetőit értékesítette, így nem csökkent az előny. Kiegyenlítődött a játék, többször is feljöttek három gólra a norvégok, de Suba szenzációs védéseivel szünetre hét gólos különbség alakult ki, támadásban Háfra és Klujber is remekelt.  
A 2. félidőt határozottan és eredményesen kezdte a norvég válogatott, de Pásztor góljaival jól tartotta magát a magyar csapat. Suba továbbra is 50 százalékos hatékonysággal védett, elöl pedig az újonnan beszálló Kácsor és Szabó Kitti is eredményes volt. Fantasztikusan buzdította a közönség a mieinket, akik ezt eredményes játékkal hálálták meg, Klujber magabiztosan értékesítette a büntetőket, így az eredmény nem is lehetett más, mint biztos, nyolc gólos magyar győzelem. Háfráék kedden 16:15-kor a nyolcaddöntőben Szlovéniával találkoznak. 

Golovin Vlagyimir szövetségi edző: - Hatvan percen keresztül azt tudtuk játszani, amit elterveztünk. Bár kicsit elfáradtunk a második félidőben, le akartuk lassítani a norvégokat, de magunkat lassítottuk le. Ám azt az előnyt, amit sikerült szerezni az első félidőben, végig meg tudtuk tartani. Amikor kicsit döcögött a játék, volt egy-egy ember, aki kiválóan befejezte a támadásainkat. A nyolcaddöntő kapcsán nem kalkuláltunk előre, megnézzük és elemezzük a szlovénok játékát és utána készülünk, kedden pedig nekiugrunk az egyenes kieséses szakasznak.

Suba Sára: - A mérkőzés elején sikerült felvennünk a ritmust. A védekezésünk nagyon stabil volt, ezáltal a támadásokban is sikerült érvényesülnünk. A közönség mindenképpen hatott a játékunkra, gyakorlatilag belehajszolt minket a győzelembe.

Háfra Noémi: - Nagyon nehéz mérkőzésre számítottunk, azt hittük, hogy ki-ki meccset fogunk velük játszani, de örömjáték lett a vége. Élveztük az egész mérkőzést. A hibákat kijavítottuk, korrigáltuk. A szlovénok elleni mérkőzésre holnaptól készülünk, ami valószínűleg nem lesz könnyű. Köszönjük a közönségnek a támogatást, el sem hisszük, amikor látjuk, mennyien jöttek ki ma is.

Montenegró-Brazília 16-20 (8-13)
A továbbjutásért lépett pályára Brazília Montenegró ellen az A-csoport zárómérkőzésén. A dél-amerikaiak nem bízták a véletlenre esélyeiket, folyamatosan fölényben voltak, és az első félidő végére 5 góllal vezettek. A folytatásban nem változott a játék képe, a brazilok éppen annyit tettek hozzá amennyit kellett, míg a montenegróiak nem tudtak közelebb kerülni, így végül Brazília 20-16-ra nyert Montenegró ellen. Brazília a 3., míg Montenegró a 4. helyen zárta csoportját, így a nyolcaddöntőben folytatják szereplésüket.

B-csoport:
Chile–Izland 22-23 (11-11)
A mérkőzést a chileilek kezdték jobban, többször két góllal is vezettek, elsősorban a kapusuknak köszönhetően. Az 1. félidő végén azonban az izlandiak utolérték ellenfelüket és döntetlennel mehettek pihenni a csapatok. A második félidő első felében a dél-amerikaiak többször is vezettek három góllal, ám az északi csapat nagyot küzdve megfordította a mérkőzést és izgalmas hajrában szerezte meg a 2 pontot. Izland csoportharmadikként a nyolcaddöntőben, Chile pedig az Elnöki Kupában folytatja a világbajnokság küzdelmeit.

Szlovénia- Kína 33-24 (17-9)
A szlovénok a mérkőzés elejétől kezdve folyamatosan növelték előnyüket, a játék minden elemében az ellenfelük fölé nőttek, a szünetre nyolc gólos előny birtokában mehettek. A második játékrész elején sem változott a játék képe, az európaiak még nagyobb különbséget alakítottak ki és megérdemelten jutottak a nyolcaddöntőbe. A kínaiak pont nélkül zárták a csoportkört.

Oroszország - Dél-Korea 27-15 (14-10)
A dél-koreaiak 3-0-s rohammal indították a mérkőzést, ezután kapták össze magukat az oroszok és lőttek 8 gólt zsinórban. Erre már az ázsiaiak nem tudtak reagálni, így az európaiak a 4 gólos előny birtokában mehettek a szünetre pihenni. A második félidőben Oroszország tovább növelte előnyét és ellenfelének már esélyt sem adott. Magabiztos győzelmének köszönhetően megnyerte csoportját, de Dél-Korea is bejutott a legjobb 16 közé csoportmásodikként.

C-csoport:
Japán-Paraguay (19-13)
Kihagyott helyzetekkel, hibákkal és kapkodással kezdődött az első félidő. A nagy rohanásban elsőként a paraguayiak találtak be ellenfelük kapujába. Tíz perccel később azonban már a jóval gyorsabb Japán vezetett öt góllal, sőt a 26. percre már tízzel is. A szünetre végül 19-13-ra zárkózott fel Paraguay. A folytatásban Japán tovább növelte az előnyét és végül gólos győzelmet aratva, csoportharmadikként jutott a legjobb tizenhat közé, míg Paraguay nulla ponttal az utolsó helyen zárta a csoportját, így az Elnöki Kupában léphet pályára.

Románia - Angola 26-22 (12-9)
Mindkét csapat nagy lendülettel kezdte a mérkőzést. Magabiztos támadásokat és szép védekezéseket láthattunk a fej-fej mellett haladó együttesektől. A 25. percben azonban Romániának sikerült ellépnie és így 3 gólos előnnyel mehettek szünetre. A második félidőben továbbra is szoros maradt a mérkőzés, mígnem az angolaiak egyre többet kezdtek hibázni. Ennek köszönhetően a románok növelték az előnyüket és végül 26-22-re nyertek. Románia csoportharmadikként jutott a legjobb tizenhat közé, Angola pedig az Elnöki Kupában folytatja szereplését.

Dánia-Hollandia 25-24 (14-15)
A mérkőzés elején a dánok kerültek előnybe, hosszú ideig két góllal vezettek a hollandok ellen, akik magabiztos játékkal a 20. percben 11-11-re egyenlítettek, majd fordítottak, és 15-14-re nyerték az első játékrészt. A hollandok egészen az 52. percig tartották előnyüket, de ekkor a dánok kerültek emberelőnybe, egyenlítettek, fordítottak, végül pedig 25-24-re győztek. Dánia csoportelsőként, míg Hollandia csoportmásodikként jutott a legjobb tizenhat közé.

D-csoport:
Egyiptom-Svédország 12-33 (5-17)
Nem kellett sokat izgulniuk a svéd szurkolóknak, hiszen csapatuk tíz perc alatt eldöntötte a találkozó sorsát. Egyiptom nem tudott komoly veszélyt jelenteni a svédek kapujára egyik félidőben sem. Svédország fél gőzzel játszva is nagyarányú győzelmet aratott utolsó csoportmérkőzésén és jutott a nyolcaddöntőbe csoportharmadikként, míg a pont nélküli Egyiptom az Elnöki Kupában folytatja szereplését.

Spanyolország-Horvátország 21-16 (11-7)
Álmosan kezdte Horvátország a mérkőzést, amit Spanyolország ki is használt. A félidő közepére már öt góllal is vezettek a spanyolok, a horvátok pedig csak futottak az eredmény után. Fordulást követően sem volt meg a horvátokban az átütő erő, így a szervezetten játszó Spanyolország megérdemelt győzelemmel zárta a csoportkört, csoportötödikként az Elnöki Kupában folytatja szereplését, míg Horvátország 2. helyen jutott tovább a nyolcaddöntőbe.

Franciaország-Németország 26-24 (13-11)
Rangadóhoz méltó iramban és színvonalon kezdődött a mérkőzés. A csapatok fej-fej mellett haladtak az első félidőben, egyik fél sem tudott ellépni a másiktól. A második játékrészben a franciák jobb helyzetkihasználásuknak köszönhetően két gólos előnyre tettek szert, amelyet a találkozó végéig meg is tudtak tartani és csoportelsőként jutottak a legjobb 16 közé. Németország a negyedik helyen zárta csoportját és jutott a nyolcaddöntőbe.

A csoportok állása

A nyolcaddöntők programja (ágrajz szerint), július 10., kedd: 
14:00 Oroszország-Brazília (Főnix Csarnok)
16:15 Svédország-Hollandia (Hódos Imre Sportcsarnok)
18:30 Izland-Norvégia (Főnix Csarnok)
20:45 Franciaország-Japán (Főnix Csarnok)
14:00 Románia-Horvátország (Hódos Imre Sportcsarnok)
16:15 Magyarország-Szlovénia (Főnix Csarnok)
18:30 Montenegró-Koreai köztársaság (Hódos Imre Sportcsarnok)
20:45 Dánia-Németország (Hódos Imre Sportcsarnok)

Elnöki Kupa: 
A 17-20. helyért:
11:45 Portugália-Chile (Főnix Csarnok)
11:45 Angola-Spanyolország (Hódos Imre Sportcsarnok)
A 21-23. helyért: 
9:30 Paraguay-Egyiptom (Hódos Imre Sportcsarnok)
Kína erőnyerő