Bemutatkozik: Paraguay

Edző: Enrique Menendez

 

Kulcsjátékosok: Fernanda Insfran (balátlövő), Paula Fernandez (balszélső)

 

Eredmények a korábbi junior világbajnokságokon1977-2016: nem vett részt

 

Csapat információk:

Március 21-25. között Paraguay részt vett a Pán-amerikai női junior bajnokságban, Brazíliában. Miután az utolsó mérkőzésükön 28-25-re legyőzte Chilét, így sikerült kvalifikálnia a debreceni világbajnokságra.

 

Paraguay első alkalommal vesz részt junior világbajnokságon, míg ifjúsági vb-n már három alkalommal is tiszteletét tette 2012-ben, 2014-ben és 2016-ban, így azon játékosok, akik ott voltak a 2016-os szlovákiai tornán, már némi tapasztalattal érkezhetnek Debrecenbe. A csapat néhány tagja ráadásul a felnőt nemzeti együttesben is kapott már lehetőséget, és játszhatott a tavalyi vb-n Németországban.

 

A balátlövő Fernanda Insfran, a 41 találatával kiérdemelte a gólkirálynői címet a szlovákiai tornán, és a kimagasló teljesítményének köszönhetően, lehetőséget kapott a spanyol első osztályú szereplő Mavi Nuevas Tecnologias La Calzada együttesében a balszélső Paula Fernandezzel együtt.

 

Fernanda Insfran - jelenleg a spanyol másodosztályú Balonmano Bolanos játékosa – 21 gólt szerzett a válogatott mezében tavaly Németországban, míg a balátlövő Fatima Insfran 26-szor, Paula Fernandez 17-szer volt eredményes. Az irányító Camila Feschenko és a jobbszélső Delyne Leiva is lehetőséget kapott már a felnőtt válogatottban.

 

Az argentin születésű szövetségi edző, Enrique Menendez – aki 1995-ben az argentin férfiválogatottat irányította és juttatta bronzéremig a Pán-Amerikai Játékokon – néhány hónapja aláírt egy szerződést, amelynek értelmében az összes paraguayi női válogatott edzője lesz. A junior és a felnőtt együttes párhuzamosan készült a Dél-amerikai Játékokra, figyelembe véve, hogy a junior csapat hat tagja is ott volt. Az elmúlt két hónapban hetente kilenc edzésen vettek részt a juniorok, férfi csapatok ellen is mérkőztve a debreceni vb-re való felkészülés során.

 

A paraguayi edző a támadó játékosok egyéni képességeiben látja csapata erősségét. „A kapuban bajban vagyunk, hiszen a két legjobb kapusunk különböző sérülések miatt nem tud részt venni a tornán.”

 

A debreceni vb-n Paraguay a C-csoportba került, ahol Dániával, Hollandiával, Romániával, Angolával és Japánnal kell szembeszállni a továbbjutásért. „Célunk, hogy továbbjussunk a csoportból, ha ez sikerül, minden rendben lesz” – mondta el Menedez.

 

C-csoport: Dánia, Hollandia, Románia, Angola, Japán, Paraguay

 

Mérkőzéseik:

Július 2., hétfő, 12:00: HOLLANDIA-PARAGUAY

Július 4., szerda, 16:00: PARAGUAY-ROMÁNIA

Július 5., csütörtök, 16:00: DÁNIA-PARAGUAY

Július 7., szombat, 17:30: PARAGUAY-ANGOLA

Július 8., vasárnap, 16:00: JAPÁN-PARAGUAY