Bemutatkozik: Chile

2018 június 21.

Edző: Inaki Aniz

 

Kulcsjátékosok: Valeska Lovera (jobbátlövő), Catalina Moreno (beálló)

 

Eredmények a korábbi junior világbajnokságokon: 1977-2014: nem vett részt, 2016: 22.

 

Csapatinformációk: „Kétség nélkül elmondhatom, hihetetlen motivációt adott a csapatnak, hogy kijutottunk a vb-re” – mondta el Miguel Angel Interllige, a Chile korábbi edzője 2016-ban, amikor a nemzeti együttes először kvalifikált női junior világbajnokságra. Két évvel később Chile a 2018-as Pán-amerikai bajnokság második helyezettje volt a brazíliai Goiania-ban, így ismét ott lehet a vb-n.

 

A márciusi kontinenstornán Chile 33-20-ra győzte le Uruguay-t, 39-19-re a Dominikai Köztársaságot és 31-26-ra Argentínát. Brazília ellen 28-14-re, míg Paraguay ellen 28-25-re vesztett. Az eredményeken túl ígéretes játékot is mutatott a csapat, ami meglepő volt az argentinok számára is, akik nagy árat fizetettek ezért a vereségért, hiszen már hat egymást követő alkalommal sem tudtak kijutni a vb-re.

 

„A legjobb formánkat szeretnénk hozni, szeretnénk tovább fejleszteni azt, amit az elmúlt egy évben gyakoroltunk és szeretnénk javítani a 2016-os szlovákiai vb-n elért 22. helyezésünkön – mondta el Inaki Aniz szövetségi kapitány.

 

Ami a debreceni vb-t illeti, Aniz négy olyan tapasztalt játékosára is számíthat, akik részt vettek a legutóbbi ifjúsági vb-n és a junior vb-n Oroszországban. Ez a négy játékos: Rocio Gomez (irányító) 31 gólt lőtt a legutóbbi junior vb-n és 16-ot lőtt az ifjúsági vb-n, Catalina Castro (balszélső), Valentina Perez (jobbszélső) és Catalina Moreno (beálló). A chilei együttes több játékosa is szerepelt már felnőtt hazai klubokban – például Valeska Lovera 18 gólt lőtt a 2017-es női Pán-amerikai Nemzeti Bajnokságban, míg Francisca Parra 11-szer talált be.

 

„Az ő tapasztalatuk nagy segítség lesz számunkra, ugyanakkor nem szeretnénk túlzottan nagy terhet rakni rájuk” - mondta el a spanyol Aniz szövetségi kapitány. Kilenc játékos részt vett továbbá a 2018-as Dél-amerikai Játékokon Cochabambában május végén, ami hasznos volt a vb-felkészülésük során.

 

„Jól tudom, hogy fizikálisan el fogunk fáradni, hiszen más és más játékstílusokkal fogunk találkozni” – mondta el a szövetségi kapitány. „Védekezésben jó a csapat, az ellentámadásoknál kell pontosaknak lennünk. Jók vagyunk 9 méterről, beálló és a szélső posztokról. Semmiképpen sem magas elvárásokkal indulunk neki a vb-nek, hisz tudjuk, hogy kemény lesz. Megpróbálunk kiegyensúlyozott teljesítményt hozni, és meglátjuk, hogy mire lesz elég.

 

A junior vb előtt június 12-25. között Chile összetartáson vesz részt napi két edzéssel, ahol barátságos mérkőzéseket fognak játszani fiú csapatokkal, június 28-án pedig érkezik Magyarországra.

 

Kövesse a Chilei Kézilabda Szövetséget a honlapon, a Facebookon, a Twitteren és az Instagramon.

 

B-csoport: Oroszország, Dél-Korea, Szlovénia, Kína, Chile, Izland

 

Mérkőzések (helyi idő szerint):

Július 2., hétfő, 20:00: SZLOVÉNIA-CHILE

Júlis 3., kedd, 18:00: CHILE-OROSZORSZÁG

Július 5., csütörtök, 14:00: KÍNA-CHILE

Július 6., péntek, 16:00: DÉL-KOREA-CHILE

Július 8., vasárnap, 10:00: CHILE-IZLAND